top of page
Etsi
  • Writer's pictureRakennusinsinööri

Talon ulkoverhous

Talon ulkoverhous ja sen valintaPuupaneeliverhoiltua taloa voidaan muunnella lähes loputtomasti sekä paneelilevyn valinnan että sen asennustavan suhteen. Lisäksi paneeli voidaan maalata millä tahansa värillä tai väriyhdistelmällä, mikä lisää mahdollisuuksia. Tällä tavoin talo voi olla klassisen näköinen tai hyvin moderni. Valinta on sinun, ja se alkaa täältä!


Julkisivun puuverhoilun valinnalla on monia etuja. Se on helppokäyttöinen materiaali, joka on suhteellisen helppo asentaa, vaikka se voikin olla paljon työtä suuressa talossa. Puuverhoiluun on myös helppo tehdä muutoksia myöhemmin, esimerkiksi laajennuksen tai remontin yhteydessä. Lisäksi valittavana on monia eri tyylejä, ja oikein tehtynä verhous kestää pitkään.


Paneelin valitseminen ei ole aina helpointa, sillä valikoimaa ja valinnanvaraa on paljon. Lisäksi paneeli vaikuttaa talon ulkonäköön, ja sen kanssa eletään monta vuotta, joten sitä kannattaa miettiä tarkkaan.


Muista, että julkisivun ulkoasun muuttaminen saattaa vaatia rakennusluvan. Alueellasi saattaa olla myös erityisiä paikallisia määräyksiä, jotka on otettava huomioon. Tarkista paikallisesta rakennusvirastosta, mitä taloosi sovelletaan.


Lukituspaneeli

Yksi yleisimmistä paneelityypeistä Suomessa on jonkinlainen lukkopaneeli, mikä tarkoittaa, että paneeli on laitettu kahteen kerrokseen ja se on aina pystyssä. Sisimmäisessä kerroksessa paneelilevyt asetetaan välein, ja niiden leveys määräytyy valittujen korkkien leveyden mukaan. Toinen kerros muodostuu kansista, jotka voivat olla joko paneelilevyjä tai kapeampia rimoja. Jos valitset rimat, niitä kutsutaan verhoseinäpaneeleiksi, ja ne voivat olla viisteellä tai ilman viistettä.


Z-paneeli/peruspaneeli

Toinen yleinen tyyppi on Z-paneeli, jota on saatavana sekä yksi- että kaksivaiheisena. Tätä kutsutaan myös pohjapaneeliksi. Paneeli voidaan asentaa joko vaaka- tai pystysuoraan haluamasi tyylin mukaan. Monissa tapauksissa pääosa on asennettu yhteen suuntaan ja valituissa paikoissa eri suuntaan. Näin voit luoda eloisan julkisivun, jossa on koriste-elementtejä, jotka sopivat hyvin tiettyihin talotyyleihin.


Vuoristopaneeli

Harvinaisempiin paneelityyppeihin kuuluu vuoripaneeli, joka asennetaan aina vaakasuoraan. Tämä paneeli voi antaa talolle erittäin kauniin ilmeen oikeassa ympäristössä, ja sitä käytetään joskus julkisivun koristeena.


Kuusen edut paneeleissa

Suomessa paneelien valmistuksessa käytetään pääasiassa kuusta, ja tähän on useita syitä. Ensinnäkin se on puu, joka soveltuu hyvin panelointiin, ja sitä on runsaasti koko maassa. Tämä tekee kuusipaneeleista myös kustannustehokkaan ja ympäristön kannalta kestävän valinnan. Kuusen lisäksi myös setri ja siperianlehtikuusi ovat kaksi muuta puulajia, joita käytetään verhouslevyissä. Näitä puulajeja käytetään sekä niiden säänkestävyyden että ulkonäön vuoksi.


Kuusipaneeleita voi ostaa puunvalkoisina, pohjamaalattuina tai väripinnoitettuina eri väreillä. On suositeltavaa, että paneelitaulut pinnoitetaan välittömästi ennen asennuksen aloittamista. Tässä voit säästää aikaa ostamalla valmiita välirakenteisia paneeleita tai tehdä sen itse ennen asennuksen aloittamista. Kun asennat aina välirakenteiset paneelit, vältät riskin, että maalaamattomat puupinnat paljastuvat puun liikkuessa.


Pese julkisivu säännöllisesti miedolla pesuaineella ja harjalla ja huuhtele puutarhaletkulla. Älä käytä painepesuria puujulkisivuihin, sillä vesi tunkeutuu helposti sinne, missä sitä ei pitäisi olla.


Maalaa paneeli tarvittaessa. Paljon auringonvalolle altistuvat pinnat on usein maalattava uudelleen useammin.


Vältä kasvillisuutta puisen julkisivun päällä tai lähellä, sillä se sitoo kosteutta ja estää julkisivun kuivumisen.Talon ulkoverhous on hyvä vaihdattaa asiantuntijalla ja osaavalla toimijalla.


Ota siis yhteyttä meihin kun on aika vaihtaa talon ulkoverhous!

1 145 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page