top of page
Etsi
  • Writer's pictureRakennusinsinööri

CLT levyn ulkoverhoilu ja lisäeristys

Voiko CLT-levyn verhoilla ulkopuolelta sekä lisäeristää?


Yleensä ulkoseinissä käytettävät CLT-paneelit eivät ole näkyvissä rakennuksen ulkosivulla, koska ne peitetään ulkoverhouksella, olipa se sitten kevyt, kuten laudoitus, levyt, laatat tai paneelit, tai raskas, kuten tiilimuuraus tai betoni. Kuten aikaisemmisaa artikkeleissa on todettu voidaan julkisivu kuitenkin jättää myös CLT pinnalle. Kevytverhous (ks. kuva) voi tukeutua suoraan CLT-paneeleihin, mutta usein verhouksen ja paneelien pinnan välissä on paksu lämmöneristekerros. Tämä riippuu tietysti siitä onko asiakas päättänyt hankkia CLT levyn yli 200 mm vai ohuempana. Myös rakennuksen käyttötarkoituksella on merkitystä. Käytettävästä eristetyypistä riippuen voi olla tarpeen sisällyttää eristeen paksuuteen puinen alusrakenne, jotta tuuli- ja aksiaalikuormitus siirtyy levyyn (ks. kuva).


Kuva vasen CLT:n puuverhous, jossa on jäykkä eristys. Kuva oikea CLT:n puuverhous rimojen ja lankkujen avulla. Tämä alusrakenne voidaan rakentaa kahtena kerroksena kohtisuoraan toisiaan vasten, ja eristys voidaan jakaa erillisiin kerroksiin koolauksen paksuuden sisällä, jotta voidaan vähentää lämpösiltoja alusrakenteen läpi. Tämä helpottaa myös rimojen kiinnittämistä, koska niiden paksuus on pienempi. Jos on tarkoitus käyttää paksumpaa eristettä, puisia I-palkkeja voidaan käyttää toisena tukirakenteena. Ne peittävät eristeen koko paksuuden, mutta niiden ohuet poikkileikkaukset eivät aiheuta merkittäviä lämpösiltoja. Ne ulottuvat pystysuoraan lattia- tai kattotasojen väliin ja pystyvät ottamaan vastaan tuulikuormituksen, joka muutoin siirtyisi CLT-levyihin, ja ne on katkaistava kutistuvien lattia-alueiden yli taipumisen välttämiseksi. Näiden ulkopinnassa voidaan käyttää vaippalevyä tai hengittävää kalvoa pitämään eriste paikallaan ja vähentämään eristeen tuulenpesua.


Jos CLT-paneelit ovat osa muurattua seinää, muurauksen pystysuorat kuormat viedään suoraan perustuksen tasolle tai tuetaan erillisestä rakenteesta, mutta tuulikuormitus on silti siirrettävä paneeleihin ulkoisen lämmöneristeen paksuuden kautta. Koska on tärkeää, että muurauksen ja eristeen väliin jää ontelo, tarvitaan pitkät ontelositeet, ja eriste on myös kiinnitettävä ja tuettava erikseen CLT-levyjen ulkopuolelle (ks. kuva ).
Kuva

CLT-seinään kiinnitetty tiiliverhous, periaatekuva.


1 564 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page