top of page
Etsi
  • Writer's pictureRakennusinsinööri

CLT talo, suunnittelu

Päivitetty: 12. elok. 2021Mitä täytyy miettiä CLT-talon suunnittelussa?


Kuten minkä tahansa rakennushankkeen kohdalla, haluat saada suunnittelun kuntoon ja varmistaa sen ennen kuin aloitat rakentamisen. Muutosten tekeminen piirustuksiin on paljon helpompaa ja halvempaa kuin muutosten tekeminen työmaalla. Jos muutoksia kuitenkin harkitaan huolellisesti ja suunnitteluryhmääsi kuullaan, muutokset ovat mahdollisia CLT:n kanssa. Koska jokaiselle seinälle on oma piirustuksensa, muutokset elementtirakennukseen on usein helpompi tehdä kuin perinteiseen, paikan päällä rakennettuun taloon.


Et myöskään tarvitse mitään omaa verhoilua - CLT-rakennus voidaan verhoilla samoilla ulkoisilla materiaaleilla kuin mikä tahansa muu rakennustapa. jotkut CLT-asuinrakennukset kääritään eristykseen (jopa 200 mm halutusta U-arvosta riippuen), tämä on otettava huomioon verhouksen kiinnitysmenetelmää valittaessa.


Tehokkaimpia asennettavia järjestelmiä ovat sadekerrosverhous tai kevyet verhousjärjestelmät (esimerkiksi sileä rappaus, sementtipintaiset levyt tai kivilaatat, paneelit), jotka voidaan kiinnittää suoraan CLT-levyyn kiinnitysklipsien tai -listojen avulla. Perinteistä tiilimuurausta ei kuitenkaan ole mitään estettä käyttää.


Kuten missä tahansa muualla kuin työmaalla tapahtuvassa valmistusmenetelmässä, sinun on varmistettava, että paikalle pääsee kuorma-autolla ja autonosturilla, jotta levyt voidaan toimittaa ja nosturilla nostaa paikalleen.


CLT-elementtejä suunniteltaessa kannattaa ottaa huomioon myös kuljetuskustannukset - keskimääräisessä pientalossa käytetään 40-50 m3 CLT-elementtejä, mikä vastaa yhtä täyttä kuorma-autokuormaa.


Kankaanpää Yhtiöiden suunnittelutiimi antaa mielellään apua ja neuvoja rakennuksen suunnittelussa. Kumppaniemme avulla voimme hoitaa koko suunnitteluprosessin alusta loppuun.


CLT-elementit suunnitellaan CAD-ohjelmistolla, joka tuottaa 3D-mallit koko rakennuksesta. Mallit antavat tietoa koneistusta vaativista ominaisuuksista, ja hyväksyttyjen 3D-mallien tiedot menevät suoraan tuotantojärjestelmäänCNC-suunnittelun kautta.


Hankkeen kustannukset määritetään suunnitteluvaiheessa. Siksi on erittäin tärkeää, että suunnittelija tuntee CLT-rakentamisen ja sen tarjoamat mahdollisuudet yksinkertaiseen ja kustannustehokkaaseen rakentamiseen. CLT-rakenteet eivät vaadi monimutkaisia kiinnityksiä tai liitoksia.


Asiantuntijamme voivat auttaa sinua saavuttamaan merkittäviä säästöjä hankkeessasi. Me tunnemme materiaalin, suunnittelun sekä rakentamisen jolloin voimme varmuudella neuvoa sinua kustannustehokkaassa CLT-rakentamisessa.


CLT-elementtien suunnittelu lähtee piirustuksista kuten yllä totesimme

Elementit voidaan suunnitella arkkitehdin tai muun suunnittelijan laatimien asiakkaan omien piirustusten pohjalta. Meille riittää, että sinulla on visio, ja ruutupaperille piirretty pohja josta voimme lähteä suunnittelemaan sinun CLT-kotiasi.


CLT-elementtien valmistus aloitetaan, kun asiakas on hyväksynyt kaikki suunnitelmat, myös LVI- ja sähköliitäntäsuunnitelmat. Kun tuotantoprosessi on käynnistynyt, muutoksia ei voi enää tehdä.


Elementit voidaan yleensä toimittaa kuukauden/muutaman kuluttua suunnitelmien hyväksymisestä. Elementtien suunnittelu on aloitettava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä mahdolliset viivästykset suunnitteluvaiheessa vaikuttavat myös toimitusaikaan. Tästä syystä teidän kannattaa olla yhteydessä meihin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.


Voit luottaa asiantuntemukseemme suunnittelutyössä ja prosessinhallinnassa.

CLT on täydellinen materiaali niin kauniiden omakotitalojen kuin modernien julkisten rakennusten rakentamiseen. Kun saatte meiltä koko paketin suunnittelusta aina rakentamiseen asti, voitte luottaa, että prosessi on kokemuksen kautta varmistettu oikeaksi.


Mitä CLT:stä voidaan rakentaa?


CLT:n käyttökohteita ovat kantavat rakenteet, joissa on näkyvä tai verhoiltu pinta, joita löytyy esimerkiksi omakotitaloista ja loma-asunnoista sekä kerrostaloista ja julkisista rakennuksista, kuten kouluista, sairaaloista ja urheiluareenoista. CLT:tä voidaan käyttää myös infrastruktuurirakentamisessa, esimerkiksi siltarakenteena tai meluesteenä. Täydentäviä rakennussovelluksia ovat esimerkiksi rakennusten lisäkerrosten rakentaminen.


Ristiinlaminoidut, tiiviisti puristetut puukerrokset mahdollistavat lopputuotteen valmistamisen erityisen tarkasti. Puumateriaalin tiheys ja kerrosrakenne tekevät tuotteesta perinteistä puuta paloturvallisemman, koska palon leviäminen ja hiiltyminen näissä rakenteissa on hitaampaa kuin puussa. CLT säilyttää kantavuutensa myös hiiltyneenä, eikä se romahda. Pinta voidaan jopa käsitellä palamattomaksi.


CLT tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia yksilölliseen ja moderniin suunnitteluun, rakentamiseen ja asumiseen. Se on kustannustehokas materiaali kaikentyyppiseen rakentamiseen: elementit on nopea valmistaa ja koota, mikä säästää aikaa ja kustannuksia. Muotoilu ja pintakäsittelyt lisäävät jokaisen tuotteen ainutlaatuisuutta, ja puu tuo tilaan mukavuutta.


Ota yhteyttä meihin suunnittelun aloittamiseksi.

357 katselukertaa1 kommentti

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

1 Comment


micke.atlanta
Dec 03, 2023

Moni CLT talojen sisäkuvissa näkyy paljon oksia. Jos niitä ei halu näkyviin, voiko tilata CLT elementtejä eri laaduilla, esim. ilman oksia? Vai onko lopullisesti edullisempi laittaa puupaneli talon sisäseiniä pitkin minkä taakse oksainen CLT pinta häipyy?

Like
bottom of page