top of page
Etsi
  • Writer's pictureRakennusinsinööri

CLT-elementin ja CLT-talon edut

- Suunnittelun joustavuus: CLT-paneelin paksuutta on suhteellisen helppo kasvattaa, jotta saadaan pidempiä jännevälejä, jotka vaativat vähemmän sisäisiä tukielementtejä. Valmistajat käyttävät CNC-laitteita leikatessaan paneeleita ja aukkoja tarkkojen eritelmien mukaan, usein hyvin tiukkojen toleranssien (millimetrien tarkkuudella) saavuttamiseksi. Kun kentällä tarvitaan muutoksia, ne voidaan tehdä yksinkertaisilla työkaluilla.


- Lämpötehokkuus ja energiatehokkuus: CLT:n lämpötehokkuus määräytyy sen U-arvon eli lämmönsiirtokertoimen perusteella, joka on suhteessa paneelin paksuuteen. Paksummilla paneeleilla on alhaisempi U-arvo; ne eristävät paremmin ja vaativat siksi vähemmän eristystä. Koska CLT-paneelit voidaan valmistaa CNC-laitteilla tarkkojen toleranssien mukaisesti, paneelien liitokset ovat myös tiiviimpiä, mikä parantaa rakenteen energiatehokkuutta. Koska paneelit ovat kiinteitä, ilmavirtaukset järjestelmän läpi ovat vähäisiä. Näin ollen valmiin CLT-rakenteen sisälämpötila voidaan pitää yllä vain noin kolmanneksella normaalisti tarvittavasta lämmitys- tai jäähdytysenergiasta.


- Kustannustehokkuus: FPInnovationsin vuonna 2010 tekemässä tutkimuksessa tutkijat vertasivat CLT:n kustannuksia tiettyihin betoni-, muuraus- ja teräsrakennetyyppeihin. Vaikka nopeamman rakentamisajan ja alhaisempien perustamiskustannusten etuja ei otettu huomioon, Yhdysvalloissa rakennetun CLT-rakenteen arvioitujen kustannusten todettiin olevan erityisen kilpailukykyiset keskikerroksen asuinrakennusten (15 prosenttia vähemmän), keskikerroksen muiden kuin asuinrakennusten (15-50 prosenttia vähemmän), matalien opetusrakennusten (15-50 prosenttia vähemmän), matalien liikerakennusten (25 prosenttia vähemmän) ja yksikerroksisten teollisuusrakennusten (10 prosenttia vähemmän) osalta.


- Ympäristöedut: CLT on valmistettu kestävästi hoidetuista metsistä peräisin olevasta puusta, ja se tarjoaa erinomaisen lämpötehokkuutensa lisäksi useita ympäristöetuja. Puu on ainoa merkittävä rakennusmateriaali, joka kasvaa luonnollisesti ja on uusiutuva, ja elinkaariarviointitutkimukset osoittavat jatkuvasti, että puu on terästä ja betonia parempi sisäisen energian, ilmansaasteiden ja vesien saastumisen osalta. Sen hiilijalanjälki on myös pienempi, koska puutuotteet sitovat edelleen puun kasvun aikana sitomaa hiiltä, ja puun valmistus vaatii vähemmän energiaa ja aiheuttaa vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä.


- Vähemmän jätettä: CLT-paneelit valmistetaan tiettyjä loppukäyttösovelluksia varten, minkä vuoksi työmaalla syntyy vain vähän tai ei lainkaan jätettä. Lisäksi valmistajat voivat käyttää valmistusjätteet uudelleen portaisiin ja muihin arkkitehtonisiin elementteihin tai biopolttoaineeksi.


- Nopea asennus: Koska paneelit ovat tehdasvalmisteisia, pystytysaika lyhenee huomattavasti, mikä parantaa tehokkuutta ja johtaa alhaisempiin pääomakustannuksiin ja nopeampaan käyttöönottoon. Seinä-, lattia- ja kattoelementit voidaan leikata valmiiksi, mukaan lukien aukot oville, ikkunoille, portaille, huoltokanaville ja kanaville. Eristys ja viimeistely voidaan myös tehdä ennen asennusta, mikä vähentää ammattitaitoisten työntekijöiden tarvetta työmaalla.

Puun kyky hiiltyä ja siten suojata itseään tulipalossa tapahtuvalta hajoamiselta antaa CLT:lle hyvät palosuojaominaisuudet.


- Palosuojaus: CLT:n paksu poikkileikkaus antaa arvokkaan palonkestävyyden, koska levyt hiiltyvät hitaasti. Kun hiiltyminen on tapahtunut, hiiltyminen suojaa puuta hajoamiselta. Kun CLT-kokoonpanoja käytetään IV-tyypin rakenteissa, niissä on myös vähemmän piilotettuja tiloja, mikä vähentää palon kykyä levitä huomaamatta. Lisäksi CLT-elementit tarjoavat enemmän osastointia, jos niitä käytetään sisäseinissä.


- Seisminen suorituskyky: CLT-levyt muodostavat mittatarkkuutensa ja jäykkyytensä ansiosta tehokkaan sivuttaiskuormitusta kestävän järjestelmän. Tutkijat ovat tehneet CLT:lle laajoja seismisia testejä ja todenneet, että paneelit toimivat poikkeuksellisen hyvin ilman jännemuodonmuutoksia, erityisesti monikerroksisissa sovelluksissa. Esimerkiksi Japanissa testattiin seitsenkerroksista CLT-rakennusta maailman suurimmalla tärinäpöydällä. Se selvisi 14 peräkkäisestä seismisestä tapahtumasta lähes vahingoittumattomana. CLT-rakenteet ovat myös hyvin sitkeitä ja kestävät hyvin rasitusta.


- Akustinen suorituskyky: Koska seinän massa vaikuttaa akustiseen suorituskykyyn, CLT-rakennusjärjestelmät tarjoavat riittävän meluntorjunnan sekä ilmaäänen että iskuäänen siirtymisen osalta. CLT-rakennusjärjestelmät tarjoavat akustisia lisähyötyjä, koska rakentajat käyttävät tiivistysmassaa ja muunlaisia kalvoja ilmatiiviyden varmistamiseksi ja äänieristyksen parantamiseksi lattia- ja seinälevyjen rajapinnoilla.


338 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page