top of page
Etsi
  • Writer's pictureRakennusinsinööri

CLT hinta?

CLT on laminoitu puulevy. Sen valmistusprosessi on samantyyppinen kuin vanerin valmistusprosessi, jossa yleensä pariton määrä (yleensä 3,5 tai 7) erityisesti valmistettuja levykerroksia liimataan toisiinsa. Ennen liimausta levyt kuivataan 10-12 prosentin kosteuteen, minkä jälkeen suoritetaan niiden lujuuslajittelu, nelisivuinen höyläys ja tasaus.


CLT-levyjen käyttötarkoituksesta ja rakenteellisista ominaisuuksista riippuen niiden valmistukseen käytetään yleensä 20-40 mm paksuja ja 50-200 mm leveitä kuusi- ja mäntylankkuja. Muissa tapauksissa voidaan käyttää myös laipioita ja muita puutavaralajeja.


Eri valmistajat käyttävät erilaisia levyjen liimaus- ja työstötekniikoita. Laitteiston ominaisuuksista riippuen CLT-levyjä voidaan valmistaa jopa 20 metriä pitkiä, 3,5 metriä leveitä ja 0,5 metriä paksuja. Raakalevy työstetään CNC-koneistuksella. Levystä leikataan valmiiden työpiirustusten perusteella mitoitetut tuotteet, minkä jälkeen työstetään levyjen reunat, ikkuna- ja oviaukot, jyrsitään urat ja leikataan aukot tietoliikennettä varten (sähkö, vesijohto, ilmanvaihto jne.).


Jos CLT-levyjen pinta jätetään rakenteessa loppuviimeistelynä näkyviin, levyjen pinta käsitellään lisäksi poistamalla kuolleet oksat ja muut puupinnan näkyvät viat sekä höyläämällä ja hiomalla koko CLT-levypinta. Lisäksi CLT-levyjen reunat ja pinnat voidaan kyllästää vettä hylkivällä tai koristeellisella pinnoitteella (öljytty, lakattu, maalattu).


6 mielenkiintoista faktaa CLT-levyistä


1 - CLT-teknologia kehitettiin ja lanseerattiin Saksassa ja Itävallassa vuonna 1990 (vertailun vuoksi vanerin valmistusteknologia patentoitiin vuonna 1797);


2 - vuodesta 2000 lähtien CLT:n tuotantomäärä on kasvanut vuosittain noin 20 prosenttia;


3 - 90 prosenttia maailman CLT:stä tuotetaan Euroopan maissa, ja myöhemmin tuotteita viedään jopa Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin;


4 - suurimmat CLT:n tuottajat ovat Itävallassa, jossa valmistetaan 70 prosenttia maailman CLT:stä, Kankaanpää Yhtiöt pyrkii muuttamaan tätä ja lisäämään suomalaisenCLT:n käyttöä ja valmistusta merkittävästi;


5 - korkein kokonaan CLT:stä rakennettu rakennus on 10-kerroksinen asuintalo Lontoossa. Tällä hetkellä suunnitellaan jopa 65-kerroksisia rakennuksia;


6 - tavanomaisen omakotitalon rakentamiseen tarvitaan noin 50 m3 CLT-rakenteita, joiden kokonaispaino on 20 t; vastaavan pinta-alan talo teräsbetonirakenteista painaa noin 110 t ja harkoista noin 60 t.


CLT-rakenteiden kustannukset lasketaan neliö- tai kuutiometrikohtaisesti. CLT:n hintakomponentteihin kuuluvat:


Levyn käyttö;

Levyn pinnan tyyppi (ei-visuaalinen, visuaalinen, teollinen visuaalinen);

levyn pinnan ja reunojen lisäkäsittely;

CNC-työstön hinta;

levyn nostoelementtien asennus;

Kuljetus (mukaan lukien lastaussuunnitelman ja pakkausmateriaalien valmistelu).

On myös arvioitava lisäkustannukset, kuten staattiset laskelmat, 3D-mallin kehittäminen, työpiirustusten ja tilauseritelmien laatiminen, projektinhallinta, asennus, lisämateriaalit CLT-levyjen liittämiseksi toisiinsa ja liitosten tiivistäminen.


Näin ollen CLT-levyn kustannukset voivat vaihdella 500 eurosta/m3 + alv raaka-aineena tehtaalla aina 1 500 euroon/m3 + alv valmiiden rakenteiden tai tuotteiden (portaat, huonekaluelementit) osalta paikan päällä.


Neliöhinta CLT seinälle tai välipohjalle tulee näin 90mm paksuiselle 65euroa/neliö ja ylöspäin ja 200mm paksuiselle 170 euroa/neliö ja ylöspäin.


Puun hinnan kova nousu on kallistanut CLT rakenteita väliaikaisesti mikä täytyy ottaa huomioon kustannuksissa.

7 397 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page