top of page
Etsi
  • Writer's pictureRakennusinsinööri

CLT talo , mikä se on ja mitä tulee ottaa huomioon?

Ristiinliimattu puutavara (CLT) on suuri, luja levy, joka voidaan pystyttää suoraan perustukselle, mikä mahdollistaa talon rakentamisen nopeammin kuin pystyrunko-rakentaminen. Sisäpuolelta saat myös puun, viimeistellyn pinnan. Tässä luetellaan sen hyvät ja huonot puolet sekä se, mitä sinun tulisi ottaa huomioon, jos rakennat CLT talon.


CLT:ssä puutavaraa puristetaan ja liimataan yhteen suurempien ja vahvempien kokonaisuuksien luomiseksi. Tekniikasta käytetään lyhennettä CLT levy tai CLT elementti tai vaihtoehtoisesti pelkkää CLT (Cross Laminated Timber), ja sitä käytetään myös todella korkeiden puutalojen tai puutalojen rakentamiseen, joilla on erittäin suuri jänneväli ilman tukia. Levyjen kantavuus on suuri.


Sitä käytetään myös pientaloissa, mutta se on silti melko harvinaista verrattuna hirteen. Yksi syy tähän on se, että materiaalilla on enemmän ja selkeämpiä etuja rakennettaessa korkeita kerrostaloja, joissa on muuten usein betonirunko.


Projektijohtaja Samuel Kankaanpää toteaa:

- Se on kevyt ja vahva materiaali, joka on nopeampi koota paikan päällä kuin betoni. CLT on betoniin verrattuna sekä halvempaa että kevyempää. Ympäristö ja kestävyys ovat myös puun selkeitä etuja


Hieman huolta on aiheuttanut paloturvallisuus ja akustiikka. Suomalaiset ovat tehneet paljon tutkimusta näillä aloilla, ja nykyään heillä on useita erilaisia ratkaisuja sekä äänensiirtoon että palosuojaukseen, kuten palonestoaineita, sprinklereitä ja muita vastaavia.


- Rakennusmenetelminä äänen vähentämiseksi käytetään välillä yläpohjien rakentamista vaimentavilla välikerroksilla eli kaksoiskerroksilla. Asuntojen väliset seinät rakennetaan myös useista joskus kerroksista, joiden välissä on vaimennusmateriaalia. Lattian ja kattolevyn väliin asennetaan vaimennusmateriaalikaistaleet tarpeen mukaan. Näitä pientaloissa ei tarvitse mikä madaltaa niiden kustannusta yhä, toteaa Samuel.


CLT talo ja sen edut ja haitat


Mutta täällä KI-Groupissa olemme kiinnostuneita erityisesti pientaloista. Näissä CLT rakentaminen on edelleen harvinaisempaa kuin hirsirakentaminen, syyttä! Vaikka menetelmä ja materiaali ovat halvempia kuin betoni, se on sen sijaan kalliimpi kuin perinteinen puurunko, mutta parhaimmillaan halvempi kuin hirsi.


Verrattuna elementtitaloihin, jotka ovat myös tehdasvalmisteisia, talon rakentaminen on kalliimpaa CLT:stä. Jos sitä kuitenkin verrataan pystyrunkotaloon, ero ei ole niin ilmeistä.

CLT-levyjen etuna on, että ne voidaan valmistaa tehtaalla. Tämä tarkoittaa sitä, että talo voidaan pystyttää hyvin nopeasti, jolloin voidaan säästää paljon työtunteja.


CLT-elementit tulevat tehdasvalmisteisina elementteinä, aivan kuten moduuleista koostuvan elementtitalon ostaminen. Niihin on leikattu reikiä esimerkiksi ilmanvaihtoa, sähköä, ikkunoita ja muita aukkoja varten. Elementtejä voidaan käyttää palkeissa, katoissa ja seinissä.


Jos rakennat arkkitehtonisesti suunnitellun talon puutavarasta, lopulliset kustannukset voivat itse asiassa olla plus - miinus nolla tai jopa halvemmat CLT levyillä - olemme nähneet useita esimerkkejä tästä asiakkailtamme ja muualla.


Voit säästää paljon aikaa kokoonpanossa, jos mietit projektin etukäteen. Loppujen lopuksi puurunkoiset talot vaativat yleensä huomattavasti enemmän työtunteja kuin moduuli-, ja elementtirakenteiset talot. CLT rakentamisesta on siis merkittävää etua.


Rakensimme esimerkiksi 240 neliömetrin, arkkitehdin suunnitteleman talon vain reilussa 1,5 päivässä. Tällöin CLT talo oli jopa taloudellisesti edullinen valinta, puhumattakaan kuinka upea siitä tuli.


Itse asiassa toinen syy valita CLT elementti pieniin taloihin on puhtaasti esteettinen. Elementeissä on viimeistelty puinen sisäpinta, joka on monien mielestä houkutteleva juuri sellaisena kuin se on. Kipsiseinät on ensin hiottava, tapetoitava ja tapetoitava/maalattava, mikä lisää työtunteja, mutta antaa myös erilaisen ilmeen. Ihmisten suosima tyyli on tietysti yksilöllistä, mutta CLT levystä tulee pientalokohteissa kiinnostava lähinnä tässä yhteydessä ja työtuntien kannalta.


clt talo, moderni talo, tumma talo
moderni clt talo


Edut verrattuna puurunkoon

- Kestää hyvin suuria jännevälejä ilman tukea - suuri kantavuus.

- Antaa puun kaltaisen viimeistellyn pintakerroksen sisäpuolelle välittömästi.

- Voidaan koota nopeasti, koska ne valmistetaan tehtaalla.

Haitat verrattuna puurunkoon

- Kalliimmat ostokustannukset


- Hinta on luultavasti ainoa asia, jonka todella näen CLT talon haittana, sanoo Samuel.

Yleensä rakennuttaja etsii tätä materiaalia tarkoituksella syystä tai toisesta. Perinteinen puurunko on edelleen monille itsestään selvä valinta monista syistä, esimerkiksi silloin voi olla helpompi löytää rakentajia, jotka ymmärtävät hankkeen, ja siten enemmän yrityksiä, jotka voivat tehdä tarjouksen.


Esimerkiksi eräällä asiakkaallamme oli vaikeuksia löytää rakentajia 110 neliömetrin CLT-rakennukseensa, koska siihen tarvittiin yksinkertaisesti liian vähän työtunteja jotta reissaaminen oli kannattavaa. Mutta kuten edellä mainittiin, hänen talonsa rakentaminen oli halvempaa tällä menetelmällä. Se, millaiseen hintaan oma hankkeesi päätyy, on kuitenkin kiinni omista valinnoistasi.


Keskustelupalstalla on keskusteltu siitä, ovatko sähkö- ja putkityöt vaikeampia ristiinlaminoidun puutavaran kanssa. Mutta kuten minkä tahansa rakennushankkeen kohdalla, on tärkeää, että olet valmistautunut ja miettinyt kaiken etukäteen, jolloin näitä ongelmia ei synny. Jälkikäteisasennukset ovat aina hankalia riippumatta materiaalista.


"Taloni on 115 neliömetriä, ja me (eli minä, 2 kirvesmiestä ja nosturinkuljettaja) pystytimme koko talon (runko mukaan lukien katto) kahdessa päivässä. Kaikki CLT oli millimetrin tarkaa, esijyrsitty sähköä varten, erittäin hieno viimeistely sisäpuolella. Kun CLT oli pystyssä, sähköasentaja veti kaikki sähköt sisä ja ulkopuolelta. Helppoa kuin heinänteko", sanoo eräs asiakkaamme


Lopuksi:

Mikä ja mitä on CLT-puu?


CLT-puu on puristettua puuta. Nämä liimataan yhteen suuremmiksi kokonaisuuksiksi, ja jokainen toinen kerros laminoidaan ristiin. Tämä mahdollistaa todella suurten elementtien valmistamisen, joilla on huomattavat kantavuusominaisuudet.


- Se on paljon vahvempi ja sitä voidaan valmistaa suurempia mittoja kuin tavallisia puurunkoja. Paneeleita voidaan valmistaa 16x3 metrin kokoisina ja jopa 500 millimetrin paksuisina. Puut eivät ole kovin suuria, mutta liimaamalla monta lautaa yhteen ristikkäin on mahdollista saavuttaa merkittävää etua ja tehokkuutta. Tämä on suomalaisen insinööritaidon loistava tuote.


Ristiinliimattuun puutavaraan käytetty puu on yleensä höylättyä mäntyä tai kuusta. Menetelmä keksittiin yli 30 vuotta sitten.


- Se keksittiin Itävallassa. He huomasivat, että siitä tuli erittäin sopiva materiaali, kun liimataan useita puukerroksia. Siitä tulee kestävämpi kuin pelkkä puu. Raaka aineena levyssä on suomalainen puu ja tuet näin myös suomalaista veropohjaa.


Koska kyseessä on melko uusi materiaali, sitä tutkitaan parhaillaan paljon. Esimerkiksi KI-Group ja sen kollegat tarkastelevat paljon sitä, miten rakentamisen pitäisi olla, jotta talosta tulisi mahdollisimman kestävä.


Talo on aina alttiina suurille rasituksille, jotka vaihtelevat säästä ja tuulesta riippuen. On tärkeää, että talo kestää näitä. Ja meidän talot kestävät!


Ota meihin yhteyttä, niin teemme talounelmasta totta. Rakennamme nopeasti, puhtaasti ja terveellisesti. CLT talopaketti on turvallinen ja terveellinen valinta.


Katso myös lisää malleja: https://www.kigroup.fi/clt-city


2 340 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page